Preloader
TVÄTTMASKIN RENGÖRING Steg för steg guide

Rengöring tvättmaskin – hur rengöring av tvättmaskinen man snabbt och effektivt?

  • 22/10/2023

Rengöring av tvättmaskin - hur rengör man tvättmaskin snabbt och effektivt?

Du öppnar tvättmaskinen, men istället för doften av nytvättade sängkläder känner du en obehaglig lukt? Det betyder att det är dags att fundera på hur du ska rengöra din tvättmaskin! Även om det finns flera delar av tvättmaskinen som kräver regelbunden rengöring och underhåll, finns det sätt att rengöra dem snabbt och effektivt. För detta ändamål rekommenderas rengöring med professionella rengöringsmedel. Så hur ska du rengöring tvättmaskin för att den ska hålla så länge som möjligt? Hur hanterar man slam i tätningar? Här är några tips som kan hjälpa dig att hålla din tvättmaskin ren.

Effektiv TVÄTTMASKIN RENGÖRING Hemma
Håll din TVÄTTMASKIN Fräsch och Funktionell

Rengöring av tvättmaskin – varför är det så viktigt?

Varje enhet i ditt hem bör tas om hand så att den fungerar så länge och så bra som möjligt. Speciellt när vi använder dem ofta och regelbundet, som en tvättmaskin. De flesta av oss tvättar minst en gång i veckan. Tvättpulver, kapslar och andra tvättmedel kan avsätta sig på tvättmaskinens tätningar, filter eller trumma. Konstant exponering för vatten gynnar uppkomsten av fjäll och till och med mögel och svampar. Småsaker som vi glömmer att ta ur fickan kan också skada tvättmaskinen – skada tätningen eller täppa till filtret.

Dessutom gillar djurhår och dina hushållsmedlemmars hår att hålla sig till tyger och stanna på filtren, därför det är så viktigt att rengöra dem regelbundet.

Hur rengör man tvättmaskinen? Hur ofta ska den göras?

Ungefär en gång i månaden är det bra att göra rent sin tvättmaskin. Det ska du göra för att både maskinen och kläderna ska hålla sig fräscha, rena och luktfria.

Rengöring av tvättmaskin - steg-för-steg instruktioner när du vill rengöra din tvättmaskin med bikarbonat och ättika

  • Torka av tvättmedelsfacket ordentligt
  • Blanda fyra matskedar bikarbonat med fyra matskedar vatten tills det blir till en krämig massa. Den lägger du sedan i tvättmedelsfacket på tvättmaskinen.
  • Häll mellan två eller fyra deciliter ättika direkt i tvättrumman. Hur mycket du ska använda beror på graden av smuts samt procentenheten på ättikan.
  • Sätt igång ett program på 90 grader och låt maskinen gå vol.
  • Rengör runt öppningen med en svamp eller en trasa.

    Du kan också blanda bikarbonat med ättika och lägga i tvättmedelsfacket och minska på mängden ättika du lägger i trumman. Ett annat alternativ är att du lägger fyra matskedar bikarbonat i tvättmedelsfacket utan att först blanda det med något.
TVÄTTMASKIN RENGÖRING Steg för steg guide

Professionella rengöringsmedel för tvättmaskiner

Hur rengör man en tvättmaskin med professionella rengöringsvätskor? Att rengöra tvättmaskinen med specialdedikerade medel ger 100 % garanti för en ren tvättmaskin. I vårt butikserbjudande ingår rengöringsprodukter, såsom rengöringsvätska till tvättmaskinen, avkalkningsmedel och andra rengöringsmedel. Rengöringen till tvättmaskinen hjälper dig att ta hand om din enhet. Med hjälp av dessa professionella vätskor tar du bort envist smuts och tvättmedelsrester som finns kvar efter tvätt och sedimentering. De kan lätt nå svåråtkomliga platser och rengöra dem från eventuell kvarvarande smuts. Häll bara en liten mängd vätska i dispensern och ställ in den tomma tvätten på en temperatur på t ex 60 grader Celsius (temperaturen beror på typen av vätska). Efter rengöring lämnar vätskan ofta en behaglig, t ex citrus- eller blomdoft.

Vi på Kristall Service AB i Hemstädning Premium-tjänst använder rengöringsmedel från ledande varumärken som utför tre funktioner samtidigt: avkalkning, avfettning och desinficering. Det är ett universellt och effektivt preparat som tar bort bakterier och obehaglig lukt.

Ta bort yttre smuts

Börja med att ta bort smuts och damm från utsidan av din tvättmaskin. Använd en fuktig trasa eller svamp och torka av dörren, knapparna och displayen. Se till att du torkar av all smuts så att din maskin ser fräsch och ren ut.

Trumrengöring

Spraya lite all-purpose rengöringsmedel runt trummans öppning och runt trumman själv.
Tvätta trumman med en svamp. Torka slutligen av trummans insida med en trasa. Men ibland räcker det definitivt inte att rengöra den, så det är värt att använda ett rengöringsmedel dedikerat till tvättmaskiner som noggrant rengör varje hörn av trumman som inte kan ses med blotta ögat.

Pssst… gör det idag med Hemstädning Premium från Kristall Service AB med välkända rengörings- och avkalkningsmedel. Glöm att rengöra/avkalka din tvättmaskin och diskmaskin idag.

Hur rengör man gummitätningen på tvättmaskinsdörren?

Smuts samlas också i den runda tätningen runt tvättmaskinens lucka. Oftast är det slem som bildas till följd av frekvent användning av tvättmaskinen, låg tvätttemperatur eller användning av sköljmedel. Detta är en vanlig orsak till obehaglig lukt och smutsiga kläder. För att rengöra tvättmaskinen effektivt får du inte glömma detta element.

Ta bort eventuell smuts eller hår från tätningen med en trasa eller en gammal tandborste.

Spraya tätningen med en all-purpose rengöringsmedel och torka av leg med en fuktig väg. Försök att nå alla skrymslen och vrår för att inte lämna någon förorening. Torka av plagget och lämna tvättmaskinens lucka öppen. Detta kommer att förhindra mögel och mögel, som ofta uppstår på gummikragen.

Pulverbehållare – hur rengör man den?

I denna lilla kammare kan du se ansamling av pulver och sköljvätskor. Det ser fult ut och kan bli en grogrund för bakterier. Hur blir man av med detta sediment? Ta bort behållaren och blötlägg den i varmt vatten med diskmedel. Ta sedan bort den återstående smutsen med en trasa eller en gammal tandborste.

Hur rengör man tvättmaskinens filter?

Det finns ett filter i botten av tvättmaskinen. Detta är också en del av tvättmaskinen som du behöver rengöra. Mycket smuts samlas på denna plats, vilket kan täppa till filtret. Detta resulterar i sin tur i bland annat: obehaglig lukt från tvättmaskinen. För att ta bort smuts, ta bort frontkåpan och ta bort filtret. Ta sedan bort eventuell smuts och skölj med en svamp. Efter tvätt, skölj svampen under rinnande vatten. Efter torkning, sätt tillbaka filtret. Att rengöra detta element är mycket viktigt eftersom det förhindrar att smuts rinner tillbaka in i tvättmaskinen.

Uppmärksamhet! Innan du börjar skruva loss filtret, skydda golvet mot översvämning. Det kan hända att restvatten rinner ut ur enheten efter att filtret tagits bort. Detta är en helt normal situation, så det finns ingen anledning att oroa sig.

Hur rengör man vattenförsörjningen och avloppsslangen?

När du rengör din tvättmaskin noggrant, kontrollera även vattenslangen. Rengör nätfiltret, där kalkavlagringar oftast samlas. Du kan använda speciella medel för rengöring av kalkavlagringar. Det samlas dock slam i vattenavloppsslangen, vilket ger en obehaglig lukt. Efter att ha skruvat loss detta element kan smuts som samlats under drift av enheten falla ut från dess spets. När du har rengjort slangen, sätt tillbaka den.

Håll din TVÄTTMASKIN Fräsch och Funktionell

Allmän information om tvättmaskin rengöring

(Ansamlingen av slam och avlagringar är relaterad till användning av låga temperaturer och korta tvätttider. Om du ofta använder sådana program, se till att rengöra tvättmaskinen regelbundet. Tänk på att inte lämna blöta kläder i trumman efter tvätt – det är bäst att ta bort dem direkt. Detta kommer att förhindra att dina kläder luktar illa och att tvättmaskinens insida inte blir fuktig. Efter att du tagit ut tvätten, låt tvättmaskinsdörren stå på glänt tills trumman torkat.

Regelbunden rengöring av din tvättmaskin kommer att hålla den igång smidigt och förlänga dess livslängd. Det är värt att välja tvättmaskinsrengöringsprodukter som garanterar effektivitet. De säkerställer enhetens tekniska skick och förhindrar fel. Att rengöra en tvättmaskin är ingen svår uppgift. Glöm dock inte dess individuella element som kräver noggrann tvätt för att säkerställa korrekt drift av hela enheten. Det viktigaste är regelbundenhet – regelbunden rengöring av tvättmaskinen förlänger dess livslängd och låter dig njuta av fräsch och doftande tvätt. Din tvättmaskin blir gnistrande ren.

Kolla in tjänsterna hos vår städfirma i Stockholm och beställ Hemstädning Premium-tjänsten från Kristall Service idag och korsstäda/avkalka din tvätt- och diskmaskin från din lista!