Preloader
badrum i lägenhet i Bromma städat av städfirma

Rengöring kakel badrum – Hur rengör man envis smuts på plattor?

 • 02/11/2023

Rengöring av kakel i badrum - Hur rengör man envist smuts på plattor?

Välkommen till Kristall Service’s blogg! Vi är din pålitliga partner när det gäller regelbundet städning av hem och kontor i hela Stockholm, med vår bas i Bromma. I dagens artikel kommer vi att fokusera på rengöring av kakelplattor i badrum, ett område där envist smuts och fläckar ofta kan vara en utmaning. Vi kommer att utforska olika typer av föroreningar och de bästa metoderna för att få dina badrumskakel skinande rena. Dessutom kommer vi att diskutera olika typer av kakel och hur de skiljer sig när det gäller rengöring, samt jämföra de tekniker som används i hemstädning jämfört med i professionell städning.

rengoring kakel badrum i stockholm
rengöring av vitt kakel i badrummet i stockholm

Rengöring av kakel i badrum - Exempel på smuts

Innan vi dyker in i detaljerna om hur du rengör dina kakelplattor i badrummet är det viktigt att förstå de olika typerna av smuts och fläckar som kan förekomma. Här är några vanliga exempel:

Rengöring av kakel i badrum - Kalkavlagringar

Kalkavlagringar är ett återkommande problem i badrum, och de uppstår särskilt ofta i områden med hårt vatten. Dessa avlagringar framstår som vita eller gråa fläckar på kakelplattorna och kan vara särskilt irriterande att hantera. Här fördjupar vi oss i orsakerna bakom kalkavlagringar och de metoder som kan användas för att effektivt ta bort dem.

Orsaker till kalkavlagringar:

 1. Hårt vatten: Hårt vatten är rikt på mineraler, främst kalcium och magnesium. När detta vatten används i duschar och kranar i badrummet avdunstar vattnet, och mineralerna lämnar efter sig små partiklar som fäster sig på kakelplattorna. Med tiden bygger dessa partiklar upp och bildar kalkavlagringar.

 2. Värme och fukt: Värme och hög luftfuktighet i badrummet främjar avdunstningen av vatten och mineralavlagringarna. Detta är anledningen till att kalkavlagringar ofta är mest synliga i duschar där varmt vatten används regelbundet.

Metoder för att ta bort kalkavlagringar:

 1. Ättika: Ättika är en effektiv och naturlig lösning för att ta bort kalkavlagringar. Blanda lika delar vatten och ättika i en sprayflaska och applicera lösningen på de drabbade områdena. Låt det verka i några minuter och använd sedan en borste eller trasa för att skrubba bort kalkavlagringarna. Skölj sedan noga med vatten.

 2. Citronsaft: Citronsaft är också en sur lösning som kan bryta ner kalkavlagringar. Applicera färskpressad citronsaft på områdena med avlagringar och låt det verka i några minuter. Skrubba försiktigt och skölj sedan med vatten.

 3. Kalkavlägsnare: Det finns kommersiella produkter speciellt utformade för att ta bort kalkavlagringar. Följ anvisningarna på produkten noggrant och använd den i enlighet med tillverkarens rekommendationer.

Oavsett vilken metod du väljer är det viktigt att vara försiktig när du hanterar rengöringsmedel och att undvika att använda starka slipande medel som kan skada kakelplattornas yta. Genom att regelbundet ta hand om kalkavlagringarna kan du hålla ditt badrum skinande rent och förlänga livslängden på dina kakelplattor.

Rengöring av kakel i badrum - Tvålrester

Efter varje dusch eller badlämnar tvålen ofta en hinna på kakelplattorna. Detta kan bli en grogrund för mögel och mögel om det inte tas bort regelbundet. Här kommer vi att utforska de specifika problemen som tvålrester kan skapa och föreslå effektiva sätt att rengöra dem.

Problemen med tvålrester:

 1. Grogrund för mögel och mögel: Tvålrester innehåller ofta organiskt material som kan vara en näring för mögel och mögel. Om de får växa på tvålrester kan det resultera i missfärgade och obehagliga fläckar på kakelplattorna.

 2. Hala ytor: Tvålrester kan göra kakelplattorna hala och potentiellt orsaka olyckor i duschen eller badkaret.

Metoder för att ta bort tvålrester:

 1. Citronsaft: Citronsaft är en naturlig och effektiv metod för att ta bort tvålrester. Applicera färskpressad citronsaft på området med tvålrester och låt det verka i några minuter. Skrubba sedan ytan försiktigt med en mjuk borste eller trasa och skölj noggrant med vatten.

 2. Mild sur rengöring: Använd en mild sur rengöringslösning, såsom en speciell badrumsrengöring som är utformad för att bryta ner tvålrester. Applicera lösningen enligt anvisningarna och skrubba ytan försiktigt. Skölj sedan noggrant med vatten.

 3. Återkommande rengöring: För att förebygga uppkomsten av tvålrester är det viktigt att rengöra badrummet regelbundet. Efter varje användning av duschen eller badkaret, skölj ytan noggrant med vatten för att avlägsna överbliven tvål och rengör sedan ytan med en mild tvål.

Genom att följa dessa råd och ta bort tvålrester regelbundet kan du undvika potentiella problem med mögel och mögel, samtidigt som du behåller ditt badrum skinande rent och säkert.

Rengöring av kakel i badrum - Mögel och mögel

Fuktiga förhållanden i badrummet skapar en idealisk miljö för mögel och mögel. De kan manifestera sig som svarta fläckar och kan vara ohälsosamma om de inte behandlas. Låt oss utforska de faror som mögel och mögel utgör och de bästa metoderna för att förebygga och ta bort dem.

Faror med mögel och mögel:

 1. Hälsorisker: Mögel och mögel kan avge allergener och irriterande ämnen som kan påverka din hälsa negativt. Exponering för mögel kan utlösa eller förvärra astma, allergier och andra luftvägsproblem.

 2. Missfärgning: Mögel och mögel kan orsaka missfärgning och fläckar på kakelplattor och andra ytor i badrummet. Detta påverkar estetiken och kan vara svårt att ta bort om det får utvecklas under lång tid.

Metoder för att förebygga och ta bort mögel och mögel:

 1. Ventilation: För att minska fuktigheten i badrummet är god ventilation avgörande. Se till att ha fungerande ventilationssystem eller använd en fläkt för att snabbt avlägsna fuktig luft efter duschar och bad.

 2. Regelbunden rengöring: Rengör ditt badrum regelbundet för att avlägsna eventuell mögelsporre innan den får en chans att växa. Använd en mild badrumsrengöring och skrubba kakelplattorna noggrant.

 3. Naturliga rengöringsmedel: Använd naturliga rengöringsmedel som ättika eller citronsaft för att ta bort mögel och mögel. Applicera lösningen på de drabbade områdena, låt den verka och skrubba sedan noggrant.

 4. Profesionell städning: För omfattande mögel- eller mögelproblem kan det vara klokt att anlita professionell städhjälp från Kristall Service. De har den erfarenhet och utrustning som krävs för att hantera svåra fall av mögelinfestation.

Att vara uppmärksam på fuktighetsnivåer och rengöra regelbundet är avgörande för att förebygga och ta bort mögel och mögel i ditt badrum. Genom att vidta åtgärder för att minimera fuktigheten och använda lämpliga rengöringsmetoder kan du njuta av ett rent och hälsosamt badrumsmiljö.

Rengöring av kakel i badrum - Fett och smuts

Om du använder oljebaserade produkter i badrummet, som krämer eller makeup, kan fett och smuts ansamlas på kakelplattorna. Dessa avlagringar kan vara svåra att ta bort med vanlig tvål och vatten. Låt oss ta en närmare titt på de utmaningar som fett och smuts utgör samt de mest effektiva metoderna för att få ditt kakel skinande rent.

Utmaningar med fett och smuts:

 1. Påverkan på estetik: Fett och smuts kan orsaka missfärgning och fläckar på kakelplattorna, vilket påverkar badrummets övergripande utseende och estetik negativt.

 2. Svårigheter att avlägsna: Oljebaserade produkter bildar ofta en tålig hinna på ytan av kakelplattorna, vilket gör det svårt att ta bort dem med vanlig rengöring.

Effektiva metoder för att ta bort fett och smuts:

 1. Rengöringsmedel med avfettande egenskaper: Använd ett rengöringsmedel som är speciellt utformat för att bryta ner fett och smuts. Dessa produkter innehåller ofta avfettande ingredienser som hjälper till att lösa upp och avlägsna oljebaserade avlagringar.

 2. Ånga eller värme: Användning av ånga eller värme kan hjälpa till att mjuka upp fett och smuts, vilket gör det lättare att skrubba bort dem. Ångrengöringsmaskiner eller en varm, fuktig trasa kan vara användbara för detta ändamål.

 3. Mekanisk skrubbning: Om fett och smuts är envisa, kan mekanisk skrubbning vara nödvändig. Använd en mjuk borste eller skurborste för att försiktigt skrubba ytan och avlägsna avlagringarna. Var försiktig så att du inte skadar kakelplattornas yta.

 4. Regelbunden rengöring: För att undvika uppbyggnad av fett och smuts är det viktigt att rengöra ditt badrum regelbundet. Tvätta ytan med mild tvål och vatten efter varje användning av oljebaserade produkter.

Genom att använda rätt rengöringsmetoder och vara konsekvent med rengöringen kan du hålla fett och smuts under kontroll och bevara skönheten och hygienen i ditt badrum. Ett rent badrum ger en behaglig och inbjudande atmosfär för avkoppling och personlig vård.

badrum i lägenhet i Bromma städat av städfirma

Orsaker till smuts och lämpliga rengöringsmetoder

Nu när vi känner till de vanliga typerna av smuts på badrumskakel, låt oss utforska varför de uppstår och hur du kan ta bort dem effektivt.

 1. Rengöring av kalkavlagringar: Kalkavlagringar bildas när kalkhaltigt vatten avdunstar på kakelplattorna. För att ta bort dem kan du använda en lösning av ättika och vatten i lika delar. Låt lösningen verka i några minuter och skrubba sedan försiktigt med en borste eller trasa. Skölj noggrant med vatten.

 2. Borttagning av tvålrester: För att ta bort tvålrester kan du använda en mild sur lösning som citronsaft eller en speciell badrumsrengöring. Applicera lösningen på ytan, låt den verka i några minuter och skrubba sedan försiktigt.

 3. Bekämpa mögel och mögel: Mögel och mögel kan vara skadliga för hälsan, så det är viktigt att ta bort dem noggrant. Använd en blandning av vatten och blekmedel i förhållandet 1:1. Applicera på ytan och låt det verka i minst 15 minuter innan du skrubbar och sköljer noga.

 4. Avlägsnande av fett och smuts: Använd en mild rengöringsmedel som är lämplig för kakel. Applicera på ytan, låt det verka en kort stund och skrubba sedan försiktigt.

Rengöring av kakel i badrum - Typer av kakel och hur de skiljer sig när det gäller rengöring

Det finns olika typer av kakel som används i badrum och de kan variera i deras rengöringskrav. Här är några vanliga typer:

  1. Porslin: Porslinkakel är hållbart och tåligt, vilket gör det lätt att rengöra. Det tål starka rengöringsmedel och kan skuras om det behövs.

  2. Glaserad keramik: Glaserade keramiska kakelplattor är enkla att rengöra och tål de flesta rengöringsmedel. Se dock till att inte använda slipande rengöringsmedel som kan repa glasyren.

  3. Natursten: Naturstenkakel, såsom marmor eller granit, kräver försiktig vård. Använd milda rengöringsmedel som inte skadar stenen och undvik syror som kan lösa upp ytan.

  4. Mosaik: Mosaikkakel kan vara knepigt att rengöra på grund av sina små fogar. Använd en mjuk borste och en mild rengöringslösning för att undvika att skada de små plattorna eller fogen.

Vi har redan diskuterat kakeltyperna mer i detalj i ett annat inlägg om allmän kakelrengöring, som vi uppmanar dig att läsa!

rengjort grönt kakel i badrummet i Stockholm

Rengöring av kakel i badrums metoder hemma och i företag

När det gäller rengöring av badrumskakel finns det skillnader mellan de metoder som används hemma och de som används av professionella städtjänster som Kristall Service.

I hemmet kan du använda ovanstående rengöringsmetoder, men det kan vara tidskrävande och kräva mycket ansträngning. Om du inte har tid eller möjlighet att göra det själv, kan det vara klokt att överväga att anlita professionell städhjälp. Kristall Service har erfarna städare som har tillgång till professionella rengöringsprodukter och utrustning för att säkerställa att ditt badrum är skinande rent.

Att hålla ditt badrumskakel rent och fräscht kräver regelbunden uppmärksamhet och rätt tekniker. Genom att förstå olika typer av föroreningar och använda lämpliga rengöringsmetoder kan du njuta av ett skinande rent badrum. Om du vill ha hjälp med städningen kan du alltid lita på Kristall Service för att leverera professionell hemstädning till ditt hem eller kontor i hela Stockholm. Vi är här för att göra ditt liv enklare och din miljö renare!